Veroprosentteja

Pääomatulojen prosentit

Pääomatulojen tuloveroprosentti on 30 %
Siltä osin, kun pääomatulojen määrä ylittää 30.000 euron, siitä suoritetaan veroa 34 % mukaan

Ansiotulot

Ansiotulot verotetaan progressiivisen asteikon mukaan. Tämä tarkoittaa sitä, että tulojen noustessa myös veroprosentti nousee. Kunnallis- ja kirkollisverotuksen ansiotulot verotetaan kunnallis- ja kirkollisveroprosenttien mukaisesti.

Yhteisövero 

Yhteisöveron prosentti on 20,0 %, 
tähän ei olet tullut muutoksia vuoden 2014 jälkeen

Osinkoverotus (suomesta saadut osingot) 

    • Saajana yksityishenkilön ja kuolinpesän
      • pörssiyhtiöstä saatu osinko 85 % veronalaista pääomatuloa ja 15 % verovapaata
      • muusta kuin pörssiyhtiöstä saatu osinko
        • Kun osinko on enintään 8 % osakkeen matemaattista arvosta, mutta alle 150.000 euroa, se on 25 % pääomatuloarvoa. Mikäli näiden osinkojen yhteismäärä on yli 150.000 euroa, on ylimenevä osuus pääomatuloa 85 %
        • Kun osinko on yli 8 % osakkeen matemaattisesta arvosta, on se 75 % ansiotuloa ja 25 % pääomatuloa
    • Saajana muu kuin pörssiyhtiö (listaamaton yhtiö)
        • muun kuin pörssiyhtiön jakamat osingot ovat verovapaata
        • pörssiyhtiön jakamat osingot ovat verovapaata, mikäli saaja omistaa välittömästi osakepääomasta vähintään 10 %.  Mikäli omistus osuus on pienempi, on saatu osinko kokonaan veronalaista tuloa. Sijoitusomaisuuteen kuuluvista osakkeista saatu osinko on kuitenkin aina 75 % veronalaista ja 25 % verovapaata
    • Saajana pörssiyhtiö
          • pörssiyhtiön tai muun kuin pörssiyhtiön jakamat osingot ovat verovapaita

Yhteisön saamien osinkojen veronlaisuus määräytyy tulolähteestä riippumatta EVL 6 a §:n säännösten mukaan, kun saajana on osakeyhtiö, osuuskunta, säästöpankki tai keskinäinen vakuutusyhtiö. Muiden kuin mainittujen yhteisöjen henkilökohtaisen tulolähteen osingot ovat kokonaan veronalaista tuloa.

Arvonlisäverotus 1.1.2013 –

24 %      Yleinen verokanta 
14 %      Elintarvikkeet, ravintola- ja ateriapalvelut sekä eläinten rehut
10 %      mm henkilökuljetukset, kirjata, liikuntapalvelut, majoituspalvelut
0 %        mm Yleishyödyllisten yhteisöjen lehtimyynnit
Vapautus mm sairaan-, lääkärin- ja hammashoito, sosiaalihuoltoon ja sosiaaliturvaan liittyvät palvelut

Käännetyssä arvonlisäverossa ostaja tilittää arvonlisäveron valtiolle. Käännettyä arvonlisäveroa käytetään vain tietyissä tilanteissa esim. rakentamispalveluiden kohdalla. Rakentamispalveluiden verotus on hyvin laaja kokonaisuus, johon kuuluu paljon poikkeuksia. Tässä linkki verottajan ohjeeseen ko. asiaan liittyen

Yleistä arvonlisävero prosenttia on ehdotettu nostettavan nykyisestä 24 %:stä 25,5 %:iin 1.9.2024 alkaen. Muut arvonlisäveroprosentit pysyvät ennallaan.

Henkilöasiakkaan ennakon täydennys

Mikäli epäilet että sinulla henkilöasiakkaana (ml Ammatinharjoittaja, Tmi, Ay, Ky) ennakonpidätysprosentti ja/tai ennakkoverot ovat liian pienet tai suuret, kannattaa asia tarkistaa joko kirjapitäjältä tai laskea se itse verohallinnon sivuilla olevalla veroprosenttilaskurilla ja tarvittaessa tehdä niihin muutokset OmaVero -palvelussa.

Palkansaajat voivat nostaa veroprosenttiaan ilmoittamalla palkanlaskentaan uuden korkeamman veroprosentin. Tällöin tulee huomioida, että muutos ei koske vuositulorajaa eli uusi veroprosentti on voimassa vanhan vuositulorajan täyttymiseen asti, jonka jälkeen voimassa on lisäprosentti. Mikäli verokortin prosentti on taas liian suuri ja haluat laskea sitä, tulee siitä tehdä muutoshakemus OmaVerossa ja uusi verokortti tulee toimittaa palkanlaskentaan. 

Yrittäjät (Ammatinharjoittajat, Tmi, Ay, Ky) ennakkoverot on yleensä arvioitu aikaisemman vuoden verotettavan tuloksen mukaan. Mikäli toiminnassa on tapahtunut muutoksia, ei nämä useinkaan pidä paikkansa. Mikäli jo tilikauden alussa huomaa, että ennakkovero ovat pielessä, helpommalla pääsee hakemalla ennakkoverojen muutosta heti. Muutoksia voi tehdä useita verovuoden aikana tilanteen eläessä suuntaan tai toiseen.

Mikäli verovuosi on ehtinyt jo päättyä tai on päättymässä, kun ennakkoverojen riittävyyteen kiinnitetään huomiota, kannattaa hakea lisäennakoita, mikäli jäännösveron määrästä on tulossa huomattava. Lisäennakoita voi hakea ja maksaa verotuksen päättymiseen asti. Verotuksen päättymispäivä on jokaisella eri ja se käy ilmi verotuspäätöksestä sekä OmaVerosta.

Ennakkoveron muutosta tai lisäennakoita haetaan OmaVerossa aina etukäteen.
Ennakkoveron eräpäivä on kuukauden 23. päivä ja lisäennakoissa eräpäivä voi olla kuluva päivä tai enintään kolmen viikon päässä oleva arkipäivä.

Mikäli lisäennakkoa maksetaan seuraavan kalenterivuoden tammikuun loppuun mennessä, vältytään kokonaan viivästyskorolta.
Huojennettua viivästyskorkoa aletaan periä helmikuusta alkaen eräpäivään asti, ja mikäli maksu myöhästyy, tulee lisäksi maksettavaksi viivästyskorko.

Jäännösveroja tulee maksettavaksi, mikäli ennakkoveroina ja lisäveroina ei ole maksettu riittävää määrää tuloveroja. Myös Jäännösverolle lasketaan huojennettua viivästyskorkoa, mutta huojennetun viivästyskoron määrästä vähennetään 20 euroa mitä lisäennakoista ei tehdä. Tämän vuoksi ihan pieniä lisäennakoita ei välttämättä kannata edes hakea. Se missä menee raja, milloin lisäennakoita kannattaa hakea, riippuu siitä, milloin jäännösveron eräpäivä on ja mikä on viivästyskorkoprosentti.